Wol heeft een natuurlijke vezel met bijzondere eigenschappen: sterk, isolerend, flexibel, vlamwerend, vochtopnemend, zacht, veilig om te verwerken. Ook kan het vieze geuren absorberen en dempt het geluid.
Schapenwol is daardoor heel geliefd voor kledingstukken, interieurstoffen en tapijten. Maar niet alle wol van de 2 biljoen schapen op onze planeet is hiervoor geschikt. Daarom zijn we gaan zoeken naar een andere, circulaire toepassing: als meststof voor tuinaarde.
Want wol verbetert de structuur van grond en voedzame stoffen in de wol worden langzaam, in 6 maanden, afgegeven. Hiermee is de wol die ‘overblijft’ na het schapen scheren, omgezet in voedsel en bodemverbeteraar voor de planten. De cirkel wordt rondgemaakt door dit regionaal te doen.
Op deze site hebben we foto’s en nieuws van het gebruik van wol in de tuin, op het terras en in de kas. We hebben links opgenomen naar een aantal wetenschappelijke artikelen (in het Engels), die dieper ingaan op alle kanten van het gebruik van wol als bodemverbeteraar en meststof.
Veel leesplezier!
‘Schapenwolkorrels’ zijn watervasthoudend en dienen als een natuurlijke bron met vele voedingsstoffen voor planten en moestuinen. Ze zorgen ervoor dat extra water geven gedurende droge periodes overbodig is en verrijken ook de bodem. Daarnaast is er een toenemende vraag naar oplossingen voor de kringlooplandbouw en regeneratieve landbouw. Maar schapenwolkorrels zijn op dit moment zeer beperkt verkrijgbaar in Nederland.
De Gelderse Dirk Jan van Dalfsen, als schapenscheerder dagelijks bezig met wol, zag de potentie van het hergebruiken van schapenwol als circulaire, regionaal te gebruiken meststof. Na een periode van experimenteren is het productieproces uitgewerkt en zijn met samenwerkingspartners uit onderzoek, bedrijfsleven en overheid, succesvolle proeven gedaan.
Na goede resultaten uit de proeven is de produktie van de de schapenwolkorrels verder opgeschaald om zo een duurzame waardeketen voor wol te realiseren. Daar kwam veel bij kijken: financiering, een stevige onderbouwing én een robuuste aanpak. Adviseurs Inge Evenhuis en Boris Polm van de verbinders van KplusV hebben zich flink ingespannen om te helpen de ambities waar te maken: innovatie in combinate met een circulaire Gelderse economie!
Lees meer Groei en financiering Dirk Jan van Dalfsen voor een duurzame waardeketen voor wol | KplusV Belangrijke vraagstukken schreeuwen om werkende oplossingen. Wij ontwikkelen ze. (kplusv.nl)
Gelderse Wolpotgrond is een informatiewebsite over schapenwol als groeibevorderend product voor bomen en planten in de Gelderse circulaire economie
Privacy verklaring | Disclaimer | Alle rechten voorbehouden | 2023